Kobujutsun historia

Ryukyu Kobujutsun yleistä historiaa

Okinawalaista Shinken Tairaa (1897-1970) pidetään nykyaikaisen kobujutsun kehittäjänä ja organisoijana. Tairan elämäntyöksi muodostui Ryukyu saariryhmän ja siihen kuuluvan Okinawan saaren kamppailuperinteen kerääminen, säilyttäminen ja levittäminen. Hän perusti järjestön Ryū Kyū Kobudō Hōzon Shinko Kai (Association for the Preservation and Promotion of Ryukyu Classical Martial Arts).

Tairan kuoltua hänen seuraajakseen tuli Japanin pääsaarilla Motokatsu Inoue (Ryū Kyū Kobujutsu Hōzon Shinko Kai) ja Okinawalla Eisuke Akamine (Ryū Kyū Kobudō Hōzon Shinko Kai).

Motokatsu (Gansho) Inouen (1918–1993) isoisä Kaoru Inoue syntyi samuraisukuun ja toimi korkeissa viroissa, muun muassa Japanin ensimmäisenä ulkoministerinä. Sukutaustansa vuoksi Inouella oli mahdollisuus hyvään kamppailutaitojen koulutukseen ja hänen opettajanaan oli mm. japanilaisissa kamppailupiireissä korkealle arvostettu Seiko Fujita (1899-1966). Fujitan opettamien aseellisten ja aseettomien taitojen ohella Inoue harjoitteli Shindō jinen ryū karatea Yasuhiro Konishilta, Yoshinkan aikidōa Gōzō Shiodalta ja Ryukyu kobujutsua Shinken Tairalta.

Shinken Taira

Motokatsu Inoue muokkasi opettamaansa kobujutsua lainaten tekniikoita ja harjoitusmetodeja japanilaisesta kobudōsta. Ryū Kyū Kobujutsu Hōzon Shinko Kai’hin (RKHSK) kuuluu yli 40 asekataa. Okinawalaisesta taustastaan huolimatta RKHSK on tunnustettu Japanissa koryū bugei -systeemiksi kuuluen ko. maassa kansallisiin kattojärjestöihin Nihon Kobudō Shinko Kaihin ja Nihon Kobudō Kyokaihin. Molemmat ovat suurimpia perinteisten japanilaisten kamppailulajien kattojärjestöjä maassa (ks. myös koryu.fi).

RKHSK:n pääopettajana on ollut vuodesta 1993 lähtien Motokatsu Inouen poika Kishomaru (Takakatsu) Inoue. RKHSK:n opetusohjelmaan kuuluu kahdeksan erityyppistä asetta (,saitonfa, nunchaku, kama, tekkō, tinbe & rochin ja surujin). Eräässä mielessä nämä kahdeksan asetta edustavat kahdeksaa kategoriaa, jotka opettavat ennen kaikkea periaatteita siitä miten erityyppisiä aseita ja muita esineitä voidaan käyttää kamppailutilanteessa.

Aseettomia taitoja Motokatsu Inouen opetuksessa edustaa hänen 1940-luvun lopulla perustama Yuishinkai karate-jutsu –koulukunta. Hän yhdisti siihen myös japanilaisesta budōsta oppimiaan asioita.Inoue korosti harjoittelun kokonaisvaltaisuutta: aseettoman ja aseellisen kamppailun hallintaa.

Motokatsu Inoue