MMA eli vapaaottelu

Vapaamuotoisia Pankration-otteluita käytiin jo antiikin olympialaisissa, mutta nykymuodossaan vapaaottelu sai laajempaa julkisuutta etenkin Brasiliassa 1950-luvun puolivälistä lähtien. Varsinainen maailmanvalloitus lajille alkoi Yhdysvalloista, vuoden 1993 Ultimate Fighting Championship –turnauksesta. Tuolloin eri lajien edustajat kamppailivat toisiaan vastaan ja kaikkien hämmästykseksi koko turnauksen luultavasti pienikokoisin ottelija, brasilialaisen jiu-jitsun taitaja Royce Gracie, voitti turnauksen. Suomen ensimmäinen vapaaottelutapahtuma, Finnfight, järjestettiin Turussa vuonna 1998.

Nykyaikana vapaaottelusta (Mixed Martial Arts) on tullut oma kamppailu-urheilun muotonsa ja yksi maailman nopeimmin kasvavista kamppailulajeista. Kansainvälisen lajikehityksen myötä vapaaottelu on kehittynyt urheilulajina merkittävästi. Samalla ottelijoiden turvallisuuteen ja sääntöihin on kiinnitetty paljon huomioita vauhdikkuudesta tinkimättä.

Vapaaottelussa käytetään parhaiksi havaittuja tekniikoita, taktiikoita ja harjoitusmetodeja eri lajeista, kuten brasilialaisesta jiu-jitsusta, judosta, lukkopainista, nyrkkeilystä, thai-nyrkkeilystä, olympiapainista ja venäläisestä sambo-painista. Samalla ko. lajit tukevat vapaaottelun harjoittelua, sillä modernin vapaaottelijan täytyy pystyä kamppailemaan hyvin kaikilla otteluetäisyyksillä. Suomen Yuishinkai ry:n MMA-jaostossa harjoitellaan vapaaottelun lisäksi myös lukkopainia. Siinä lyönnit ja potkut on kielletty, mutta muilta osin laji muistuttaa vapaaottelun painitekniikoita, aina luovutusotteita eli nivellukkoja ja kuristuksia myöten.

Vapaaottelu ei ole helppo laji. Vapaaottelussa kehittyminen ja menestyminen edellyttää määrätietoisuutta ja pitkäjänteisyyttä sekä terveitä urheilullisia elämäntapoja. Lajin kotimaiset ammattilaiset ovat huippu-urheilijoita, joiden taitotaso on usean vuoden intensiivisen harjoittelun tulosta. Jos haluat haastaa itsesi ja etsiä omia rajojasi yhdessä muiden samanhenkisten kanssa, tervetuloa vapaaottelun maailmaan!

Suomen Yuishinkai ry on Suomen Vapaaotteluliitto ry:n jäsenseura!