Kysymyksiä ja vastauksia

Mihin Suomen Yuishinkai ry:tä tarvitaan?

Suomen Yuishinkai ry pyörittää monia välttämättömiä toimintoja, jotka eivät näy yhtä konkreettisesti harrastajalle kuin paikallisseurojen viikkoharjoitukset. Suomen Yuishinkai ry muun muassa

 • Hallinnoi tekijänoikeuksilla suojattua materiaalia; esim. Yuishinkai ja RKHSK –logoja, jotka ovat Suomessa rekisteröity Suomen Yuishinkai ry:n tavaramerkeiksi. Niitä ei saa käyttää ilman yhdistyksen lupaa.
 • Huolehtii vyökoediplomien, kangasmerkkien ja vyökoekirjan painatuksesta sekä vyökoevaatimuksista ja graduointioikeuksista yhteistyössä tyylisuuntakollegioiden kanssa.
 • Ylläpitää dan-rekisteriä ja jäsenlistaa tiedottamista varten.
 • Hoitaa suhteet ja vuosimaksut sidosryhmiin sekä mahdollisiin yhteistyökumppaneihin.
 • Linjaa Yuishinkai karaten, Ryukyu Kobujutsu Hozon Shinko Kain ja yhdistyksen piirissä tapahtuvan Tai Chi Chuanin ja MMA-harjoittelun toimintaa Suomessa yhteistyössä päävalmentaja Ilpo Jalamon (7. dan) kanssa.
 • Kolmiportaisen leirimaksujärjestelmän myötä harrastaja saa alennuksia seuraavasti: 1. järjestävän paikallisseuran jäsen, jos leiri on paikallisseuran järjestämä; 2. Suomen Yuishinkai ry:n jäsen (ulkopaikkakunnalta); 3. Suomen Yuishinkai ry:n ulkopuoliset harrastajat, jotka maksavat leireistä luonnollisesti eniten. Silti hinnat pyritään pitämään maltillisina, jolloin leirin hinta ei muodostu osallistumisen esteeksi.

Miksi Suomen Yuishinkai ry on Suomen Karateliiton jäsenseura eivätkä yhdistyksemme paikallisseurat?

Suomen Yuishinkai ry on jo vuodesta 1987 alkaen rakentanut yhdistyksenä toimivan organisaatiorakenteen sen pohjalle, että Yuishinkai karatea ja Ryukyu Kobujutsu Hozon Shinko Kai’ta on Suomessa harjoiteltu jo vuodesta 1977 saakka. Suomen Karateliiton jäsenseuraksi liityimme kuitenkin vasta lokakuussa 2021.

Pyrkimyksenä on muun muassa:

 • tarjota Suomen Karateliiton palvelut kaikille jäsenillemme;
 • tuoda koko Yuishinkai-yhteisö kerralla lajiliiton piiriin;
 • säilyttää omat hyvät organisaatiorakenteemme;
 • paikallisseuroille ei tule lisäkuluja ja
 • pystymme tällä järjestelyllä säilyttämään paikallisseurojen ja harrastajien yhdenvertaisen aseman.

Pitääkö minun hankkia Suomen Karateliiton vai Suomen Yuishinkai ry:n passi?

Yuishinkai karatessa, Ryukyu kobujutsussa ja Tai Chi Chuanissa säilyy ensisijaisesti oma ns. budopassi eikä Karateliiton passin hankkiminen ole siinä mielessä välttämätöntä harrastajillemme. Passin saat valmentajaltasi maksettuasi Suomen Yuishinkai ry:n liittymismaksun.

Suomen Karateliiton karatepassi on ko. lajiliiton tarjoama palvelu jäsenyhdistyksille, jotka voivat tilata niitä Karateliiton tuotekaupasta. Tämä sopii mainiosti niille seuroille tai tyylisuunnille, joilla ei ole omaa passia tai vastaavasti vaikkapa pukumerkkiä.

Suomen Karateliiton karatepassi on kuitenkin lajiliiton näkökulmasta ainoa ns. virallinen passi, joka vaaditaan esim. SM-kisoissa kilpailtaessa. Karateliiton passivalikoimaan ja hintoihin pääset tutustumaan menemällä: karateliitto.fi > seuroille > tuotemyynti.

Jos haluat Suomen Karateliiton passin, ilmoita asiasta valmentajallesi – hän vie asiaa eteenpäin.

Määrittääkö Suomen Karateliitto tyylisuuntien vyökoevaatimuksia?

Nykyään Karateliitto ei määritä millään tavalla tyylisuuntien vyökoevaatimuksia eikä puutu niihin. Vyökoevaatimusten laatiminen ja vöiden myöntäminen on tyylisuuntien omien järjestelmien vastuulla.

Suomen Yuishinkai ry:ssä on käytössä ns. vyökoemaksu. Voiko vyön siis ostaa?

Ei! Vyökoemaksu on hallinnollinen kulu, josta kyu-arvojen osalta 50 % jää vyökokeen pitäjille/paikallisseuralle ja 50 % tilitetään Suomen Yuishinkai ry:lle. Vyökoemaksulla katetaan esimerkiksi vyökokeenpitäjien mahdollisia kuluja ja yhdistykset toteuttavat sen avulla pienimuotoista varainhankintaa.

Dan-arvojen vyökoemaksut tilitetään Suomen Yuishinkai ry:n kautta kokonaisuudessaan Japaniin, jolla puolestaan rahoitetaan kollektiivisesti vaikkapa Japanissa pidettäviä kansainvälisiä leirejä. Japanin Honbu Dojo ei edellytä – joistakin muista kansainvälisistä kamppailuorganisaatioista poiketen – kansallisilta organisaatioilta erillisiä leasing- tms. maksuja nimien tai logojen käytöstä.

Katso lisätietoa vyökoemaksuista sivulta Karaten ja kobujutsun vyökokeet.

Jos vaihdan karateharjoitteluni Yuishinkai-tyylisuuntaan tai harjoittelen sitä aiemman tyylisuuntani rinnalla, tunnustetaanko vyöarvoni vai joudunko aloittamaan alkeiskurssilta?

Tunnustamme lähtökohtaisesti muiden karatetyylisuuntien vyöarvot myös meidän harjoituksissamme ja saat käyttää voimassa olevaa vyöarvoasi. Sinun ei tarvitse aloittaa harjoittelua alkeiskurssilta, ellet erityisesti halua toimia niin. Toivomme kuitenkin, että opettelet myös Yuishinkai-tyylin tekniikat vyökoevaatimusten mukaisesti. Suosittelemme lisäksi, että jossakin vaiheessa päivität voimassa olevan vyöarvosi myös Yuishinkai-tyylin mukaiseksi vyökokeessa.

Sama pätee Ryukyu kobujutsu –tyylien suhteen.

Miten pääsen mukaan toimintaan, jos asuinpaikallani ei ole Yuishinkai karaten, Ryukyu Kobujutsu Hozon Shinko Kain tai Cheng Man-Ching tyyliin pohjautuvan Tai Chi Chuanin paikallisseuraa?

 1. Jos mahdollista, ala käydä lähimmällä paikkakunnalla, jossa on toimintaamme. Paikallisseurat löydät sivulta Seurat.
 2. Jos asut liian kaukana viikkoharjoituksia ajatellen, osallistu leireillemme ja mahdollisuuksien mukaan vyökokeisiin. Suomen Yuishinkai ry:n jäseneksi voit liittyä, vaikka et harjoittelisikaan paikallisseurassamme.
 3. Hankittuasi riittävän tieto- ja taitotason, voit perustaa paikkakunnallesi oman seuran tai harjoitusryhmän. Harjoitusryhmän voi perustaa varsin matalalla kynnyksellä.

Huom! Jos olet perustamassa paikkakunnallesi seuraa tai harjoitusryhmää, ole ensin yhteydessä Suomen Yuishinkai ry:hyn.

Mitä hyötyä Tai Chi Chuanin harrastajalle on kuulumisesta Suomen Yuishinkai ry:hyn?

 • Jos olet maksanut vuotuisen jäsenmaksun, saat alennusta leirimaksuista.
 • Tai Chi –passi toimii eräänlaisena dokumenttina harjoittelustasi. Siihen merkitään, niin halutessasi, esimerkiksi käymäsi leirit ja koulutustapahtumat.
 • Liittymällä Suomen Yuishinkai ry:n jäseneksi saat tiedotteita toiminnastamme – seuraa myös tätä sivustoa kobujutsu.fi, jossa tiedotetaan muun muassa Tai Chi –leireistä.
 • Suomen Yuishinkai ry:n jäsenenä pääset osallistumaan Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n koulutuksiin ja muihin tapahtumiin – ks. liiku.fi
 • Tai Chi Chuanissa ei ole kansallista lajiliittoa, mutta Suomen Yuishinkai ry:n kautta olet osa laajempaa yhteisöä. Tai Chi Chuan tyylisuuntakollegiomme jäsen Outi Rauta toimii International Tai Chi Societyn Suomen edustajana.

Mikä on Yuishinkai karaten ja Ryukyu kobujutsun virallinen harjoitusasu?

Yuishinkai-tyylin virallinen harjoitteluasu on valkoinen karatetakki ja valkoiset karatehousut. Paikallisseurojen harjoituksissa voit tosin käyttää myös muunlaista pukua, jos seurasi ja ohjaajasi sen hyväksyvät. Kuitenkin kansallisilla ja etenkin kansainvälisillä leireillä sekä muissa vastaavissa tilaisuuksissa on suositeltavaa käyttää virallista karatepukuamme. Logot ommellaan takkiin seuraavasti:

 • Jos harjoittelet vain Yuishinkai karatea, ko. sininen logo tulee vasempaan takin olkavarteen.
 • Jos harjoittelet vain Ryukyu kobujutsua, ko. punainen logo tulee takin vasempaan rintamukseen.
 • Jos harjoittelet sekä Yuishinkai karatea että Ryukyu kobujutsua, sinun tulisi käyttää molempia merkkejä: kobujutsu-merkki tulee takin vasempaan rintamukseen ja karate-merkki takin vasempaan olkavarteen.
 • Harrastajan, joka harjoittelee esimerkiksi eri karatetyyliä, mutta säännöllisesti myös Yuishinkai karatea tai Ryukyu Kobujutsu Hozon Shinko Kai tyylin kobujutsua, kannattaa hankkia kaksi takkia. Toisessa on oman tyylin merkki ko. tyylisuunnan ohjeistuksen mukaisesti ja toisessa edellä olevien ohjeiden mukaan.
 • Jos olet vain vierailulla jossakin Yuishinkai-seurassa tai osallistut leirillemme, voit käyttää oman tyylisuuntasi pukua.

Tai Chi Chuanissa ja MMA:ssa ei ole virallista harjoitusasua. Käytä niissä lajillesi ominaisia, liikuntaan sopivia vaatteita.

Mistä Yuishinkai ja Ryukyu Kobujutsu Hozon Shinko Kai –logoilla varustettuja kangasmerkkejä saa?

Ota yhteyttä valmentajaasi.

Kannattaako harrastajan kuulua Turun Kamppailuseura Tode ry:hyn vai Suomen Yuishinkai ry:hyn?

Turun Kamppailuseura Tode ry on yksi paikallisseuroistamme, joka järjestää leirejä ja viikkoharjoituksia Turussa – Suomen Yuishinkai ry vastaa kansallisen tason asioista yhdistyksemme lajeihin liittyen.

Jos harrastaja haluaa osallistua Toden (karate, kobujutsu, tai chi) tai jonkin muun paikallisseuran viikkoharjoituksiin, ko. seura saattaa edellyttää harjoitusmaksun lisäksi jäsenyyttä. Todessa jäsenmaksun tulee olla voimassa käydessäsi Toden viikkoharjoituksissa.

Silti Tode on paikallisseura eikä se korvaa Suomen Yuishinkai ry:n toimintaa. Tosin Tode on vakavarainen, aktiivinen ja jäsenmäärältään Suomen suurin paikallisseuramme. Monet Toden seuratoimijat ovat aktiivisia toimijoita myös Suomen Yuishinkai ry:ssä. Näiden yhdistysten roolit ovat kuitenkin erilaisia.