Yuishinkai karatejutsu

Harjoittelemme Yuishinkai nimistä perinteistä japanilaista karaten tyylisuuntaa. Nimi Yuishinkai voidaan kääntää ”oikean mielen” -koulukunnaksi. Tällä pyritään korostamaan pitkäjänteisyyttä sekä rehellisen ja avoimen mielen tärkeyttä kamppailulajien harjoittelussa. Lyhyesti ajatuksen voisi kiteyttää oikean asenteen omaksumiseen niin harjoittelussa kuin elämässä yleensäkin.

Tyylisuunnan on kehittänyt japanilainen Motokatsu Inoue (1918–1993), joka sai nuoruudessaan laajasti opetusta kamppailutaidoissa. Okinawalaisen karaten ja asetaitojen (ks. Ryukyu kobujutsu) lisäksi hän harjoitteli mm. Yoshinkan aikidoa, ju-jutsun tyyppistä Nanban satto ryu kenpoa ja jopa sumo-painia. Tyylisuunta on tästä syystä hyvin kokonaisvaltainen.

Karaten lyönti- ja potkutekniikoiden, pariharjoitteiden ja liikesarjojen (kata) lisäksi harrastaja perehtyy eri etäisyyksien kamppailutekniikoihin, kuten heittoihin, nivellukkoihin ja asetekniikoihin – jälkimmäiseen pääasiassa Okinawan asetaitojen kautta.

Harjoittelua tukevat lisäksi mm. fyysisiä ominaisuuksia kehittävät oheisharjoitteet, väline- ja otteluharjoittelu. Kilpaurheilu ei suoranaisesti kuulu ohjelmaamme. Harjoittelun vaativuudessa edetään aina harrastajan edistymisen mukaan.

Yuishinkai karate tarjoaa harrastajalleen liikunnan ja itsepuolustuskyvyn lisäksi mahdollisuuden olla osana perinteistä japanilaista karaten koulukuntaa. Harjoittelu kehittää parhaimmillaan sekä kehon että mielen hallintaa ja voi muodostua jopa eräänlaiseksi elämäntavaksi.

Ari Lehtonen (3. dan) ja Olli Vänttinen (2. dan) demonstroivat karaten paritekniikkaa, Kumejimalla, Okinawalla 2019

Suomessa harjoiteltavat Yuishinkai karate katat

Shuri-teTomari-teNaha-teAragaki
Pinan NidanJitteSanchinNiseishi
Pinan ShodanJiinTenshoSōchin
Pinan SandanJionSeienchinUnsū
Pinan YondanSaifa
Pinan GodanRōhai ShodanSeipai
Naifanchin ShodanRōhai NidanSeisan
Naifanchin NidanRōhai SandanShisochin
Naifanchin SandanMatsumura no RōhaiSanseiru
Koshiki NaifanchinItosu no WanshūKururunfa
Kūshankū DaiChinteSuparinpei
Kūshankū ShōGekisai Dai Ichi
Passai DaiGekisai Dai Ni
Passai Shō
Shōtō no Wanshū
Chintō
Seisan
Gojūshiho